Vad är ADSL (Asymmetrisk Digital abonnent linje)?

Den asymmetriska digitala Abonnentlinjen, eller ADSL, är kommunikationsteknik utformad för att erbjuda snabbare anslutningshastigheter över traditionella telefonlinjer än uppringd internet kan ge. Det är vad befogenheter många Internet-anslutningar runt om i världen, och det är den teknik som möjliggjorde bredband internethastigheter som körde Web 2.0 och därefter.

Även idag ADSL ersätts i många väl anslutna områden av fiber Internet-anslutningar, ADSL är fortfarande en viktig teknik för många. Förstå vad ADSL är kan vara ett viktigt steg i att plocka rätt anslutning för ditt hem eller företag.
Vad är ADSL?

Där nyare teknik som fiber kräver skräddarsydda Fiberoptiska kablar för att dra nytta av de snabbare hastigheter som erbjuds av sådana framsteg, ADSL är mycket mer flexibel. Det fungerar över samma koppar telefonlinjer som har driver röstsamtal mellan fasta telefoner i årtionden. ADSL överför digitala data över samma linjer med hög hastighet, så att du kan göra allt från att skicka e-post till att titta på YouTube-videor.

ADSL patenterades ursprungligen 1988, men det skulle vara många år innan tekniken skulle fånga på på grund av de oöverkomliga kostnaderna för dess utbyggnad. För att nå den typ av hastigheter som skulle göra ADSL till ett lönsamt alternativ till uppringda internet krävdes smart signalbehandling, vilket i sin tur krävde specialutrustning.

Mobilt bredband började rulla ut rikstäckande i slutet av 1990-talet och populariserades under 2000-talet. medan landsbygdens telefonutbyten fortfarande kan lita på äldre teknik, har de flesta idag uppgraderats för att stödja ADSL, även om de också stöder mer modern teknik som fiber också.
Hur verkar ADSL?

För att asymmetriska digitala abonnentlinjeanslutningar ska fungera korrekt måste ett antal tekniker fungera i tandem. En slutanvändare behöver ett bra bredband som är anslutet av ett traditionellt vridet par koppartelefonkablar och ansluts till en lokal telefonväxel. I detta syfte, koppartråden och ett antal andra även från det lokala området, är anslutna till en digital abonnent line access multiplexer (DSLAM).